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Webinar questions - 08/07/24 

Question Answer 

 

Will ESO be buying the full volume requirement 

for Quick Reserve, only from December 2025? 

No, we will seek to procure our full fast-acting 

reserve requirement from day 1. However, this is 

subject to it being economic to do so, and should 

other markets prove more economic then we will 

look to supplement our volume requirement through 

these avenues.  

How will ESO make sure the  phase out Optional 

Fast Reserve will be as planned, and will not be 

delayed as seen with the Firm Frequency 

Response service?  

The phase out of Optional Fast Reserve is linked to 

the decommissioning of the (Ancillary Service 

Dispatch Platform (ASDP). 

With Mandatory Frequency Response (MFR), other 

risk mitigating measures had to be considered  

before we could increase our requirements for 

Dynamic Moderation and Regulation.  

We don’t have this limitation on our buy order with 

Quick Reserve, however during the period where 

both markets are running, our ability to reliably 

procure Optional Fast Reserve will feed in to the 

price we are willing to pay for Quick Reserve, and 

therefore simulate competition between the markets. 

How much Positive Quick Reserve (PQR) and 

Negative Quick Reserve (NQR) do you plan to 

procure when the service goes live? And how 

much after you've retired OFR? 

Our current expectation for the minimum 

requirement is 500MW of Positive Quick Reserve 

and 300MW of Negative Quick Reserve.  

Our aim will be to buy this from day 1 if economic to 

do so. This will be monitored alongside Optional 

Fast Reserve volumes and prices to understand 

how much we are willing to pay.  However, the 

retirement of Optional Fast Reserve will not impact 

the volume we aim to procure. 

How does the proposal for Linked Buy Orders 

affect the energy requirement to be able to 

deliver full capacity for the entire period?  

Is the expectation that any provider offering a 

service in a 60 or 90-minute window must be 

able to sustain full delivery for the entire 60 or 

90 minutes?  

Providers are still expected to be able to deliver their 

full contracted capacity per settlement period, 

regardless of whether contracted settlement periods 

are linked.  

It would be the same as if the provider had won 

multiple back-to-back contracts. Each Quick 

Reserve service window is a discrete 30-minute 

contract and all requirements therefore apply to 

each contract, including state of energy.  
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Must a provider offering a service in a 60 or 90-

minute window be able to sustain full delivery 

for the entire 60 or 90-minutes? 

We understand that minimising the use of this will 

be important to industry, which is why we are taking 

the approach to start without Linked Buy Orders and 

only use them if we see issues occurring. 

Will participants be able to offer Response and 

Quick Reserve in the same basket? 

No. The key factor for deciding which services can 

go into the same basket is whether these services 

are stackable. As Quick Reserve cannot be stacked 

with response services they cannot be offered in the 

same basket.  

The basket is defined on the unit level and each 

basket must be defined on a single unit. If a basket 

contains Quick Reserve and response the unit may 

end up stacking Quick Reserve and response, 

which isn’t currently allowed.  

In section 7 of the Quick Reserve Summary 

document, it says; 

• "It is estimated that around 30% of the non-

BM Optional Fast Reserve capacity (close 

to 320MW) can achieve the 1-minute time to 

full delivery."  

Does this mean you are expecting 70% of 

current non-BM Optional Fast Reserve capacity 

to be unable to participate in Quick Reserve? 

We have been working with providers to understand 

how they can best meet the requirements of the new 

Quick Reserve service, and some providers may be 

able to participate with investment or different 

operational configurations. Here we have quoted the 

volume already capable. 

We understand ruling out stacking Quick 

Reserve with the Dynamic Response services on 

the same side (e.g. Positive and Positive or 

Negative and Negative), as there is concern 

about performance monitoring e.g. if both ramp 

at the same time or in the same period there 

could be quite sharp changes.  

But when it comes to ruling out stacking with 

Dynamic Response services on the other side 

(e.g. Positive with Negative), what is the 

rationale? Especially as you can do this 

Balancing Reserve?  

Batteries will be ramping at 1-minute in both 

Balancing Reserve and Quick Reserve.  

We would potentially need a significantly higher 

price going into Quick Reserve if we cannot 

stack with Dynamic Response services.  

Stacking with other Ancillary Services will not be 

allowed during phase 1 due to a limited capability in 

performance monitoring granularity. We are working 

on allowing stacking with the Dynamic Response 

services in phase 2 once 1 second performance 

monitoring capability is available. 

For Balancing Reserve, there are some mitigations 

to the risks: it is a slower service; it isn’t co-

optimised directly with response and we were able 

to implement some changes to performance 

assessment. As such we decided the risk of 

enabling stacking in the opposite direction was 

justified for the increased benefits.  

With QR being faster delivery, and likely less 

delivery volume, there was a higher risk of 

performance monitoring difficulties and the fact that 

it will be co-optimised directly with response means 

that providers can use prices to let the algorithm 

choose which market is the most suitable use of 

their asset.  

How many baskets are allowed for Quick 

Reserve? 

100 baskets per unit per auction day (average of 2 

baskets per window). 

If the asset is qualified for Response and Quick 

Reserve, the limit is 125 baskets per unit per auction 

day. 

Commented [AS(1]: Are we sure this is phase 2 i.e. June 
2025? 

Commented [MC(2R1]: Rephrased to working on 
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During the transition period of removing the 

Optional Fast Reserve  service, is it the intention 

to look to procure all volume from Quick 

Reserve, and therefore potentially no  Optional 

Fast Reserve in period of November 2024 to 

December 2025? 

Yes, we aim to procure our minimum requirement in 

the Quick Reserve market, and this may increase if 

we are aware of additional uncertainty on the 

system.  

However, this will be monitored alongside Optional 

Fast Reserve volumes and prices to understand 

how much we are willing to pay.   

If in real time, there is a need for additional volume, 

then Optional Fast Reserve remains an option for 

the ESO to use. 

  



Publicly Available 

 4 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


